Kumpi menee ensin maaliin, työehtosopimusneuvottelut vai pääsiäinen? Tätä kirjoittaessa helmikuun lopulla, tai siis viimeisenä päivänä 29.2 vain muutamalla alalla on päästy neuvotteluissa maaliin. Paljon puhuttiin Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisestä sopimuksesta, että se näyttää muille suuntaa. Siellä palkkoja korotetaan 3,3 prosenttia 25 kuukaudessa, 0,13 prosenttia sopimuskuukautta kohden. Tälle vuodelle korotus 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia sekä työnantajan päättämällä tavalla 0,6 prosenttia viimeistään vuoden 2021 alkupuolella.

Kuntapuolen virka- ja työehtosopimuksen neuvottelutilanne vaikuttaa olennaisesti myös Kirkon neuvotteluihin. Nykyinen sopimus on voimassa maaliskuun loppuun, mutta on mahdollista, että joudutaan sopimuksettomaan tilaan ennen uuden sopimuksen syntyä. Saas nähdä minkälaisiin sopimuksiin päästään kirkossa.

Kirkon töissä 1/2020 on ilmestynyt, kannattaa lukea, ja erityisesti Pekka Pietisen kirjoitus Tehtäväkohtaisesta palkanosasta täsmennetty yhteinen ohjeistus 1.1.2020 alkaen. Tehtävän kuvaus on kaiken perusta! Työnantajalla (= esimiehellä) on velvollisuus huolehtia, että tehtävänkuvaus on ajantasainen ja että se käsitellään vähintään vuosittain yhdessä kunkin työntekijän kanssa kehityskeskusteluissa.

Hiljainen viikko (kärsimysviikko, piinaviikko) alkaa sunnuntaina 5.4.2020 ja päättyy lauantaina 11.4.2020. Hiljaisella viikolla muistellaan Kristuksen kärsimyskertomusta, ja viikko päättyy pääsiäiseen, eli Kristuksen ylösnousemusjuhlaan. Tämä viikko on monelle kirkonpalvelijalle, yksi niitä kiireisempiä ja työntäyteisin viikko vuoden aikana, mutta koittakaa jaksaa. Tukekaa ja auttakaa toinen toistanne työssänne.

Pääsiäisen odotusta ja neuvottelutuloksia odotellessa 29.2.2020.

Harri Kosola
Kirkonpalvelijat ry
puheenjohtaja

Mari Antila.

Mari Antila
Kirkonpalvelijat ry
puheenjohtaja

2023-