Kirkon alat ry:n edustajiston vuoden 2018 syyskokous valitsi yhdistyksemme puheenjohtajan Antti Ruuskasen liittomme Kirkon alat ry:n uudeksi puheenjohtajaksi, joten kesällä 2019 yhdistyksemme vuosikokouksessa Lahdessa oli puheenjohtajan valinta edessä.

Allekirjoittanut valittiin siellä uudeksi puheenjohtajaksi, siitä iso kiitos luottamuksesta, yritän hoitaa tehtävää mahdollisimman hyvin.

Olen ollut Seinäjoen seurakunnan palveluksessa yli kolmekymmentä vuotta. Aluksi olin Talonmiesvahtimestari (suntion töitä oli paljon), hoidin krematoriota, vaikkakin alkuaikoina oli tuhkaus Pohjanmaalla aika harvinaista, noin 50-60 kpl vuodessa, tällä hetkellä tuhkauksia Seinäjoella noin 900 kpl vuodessa. Tällä hetkellä olen työnjohtaja, talviaikana teemme työtä aika pienellä porukalla, mutta kesäisin työntekijäjoukko moninkertaistuu, kesä-heinäkuussa on Seinäjoen alueseurakunnan, eli Törnävän hautausmaalla 40-45 henkilöä töissä.

Luottamustehtävistä, Kirkonpalvelijoiden ala-osastotoiminta oli lähellä sydäntä, silloin uran alku-aikoina. Illan vietot ja kokoontumiset toivat Etelä-Pohjanmaan alueen työntekijöitä yhteen pari kertaa vuodessa, useista kymmenistä, yli sataan henkeen. Nykyään ei ala-osaston tapahtumiin ole osallistujia, niin runsaasti. Luottamusmiestoimintaan menin mukaan, 90 luvun loppupuolella, tällä hetkellä olen Kirkon alat ry:n pääluottamusmies Seinäjoen seurakunnassa. Kirkonpalvelijat ry:n hallituksessa olen ollut usean vuoden. Kirkon alojen edustajistossa olen ollut edustamassa Kirkonpalvelijat ry:tä. STTK:n aluetoimikunnassa olen Kirkon alojen edustaja. Suomen hautaustoiminnan keskusliiton hallituksessa olen myös mukana, siellä toimitaan alan yhteisöjen keskusjärjestönä Suomessa. Kehitämme hautaustoimintaa, edistämme alalla toimivien yhteistyötä ja vaalimme, sekä edistämme hautauskulttuuria.

Kirkon alat ry:n edustajiston 2019 sääntömääräinen syyskokous pidettiin 22.11 klo 10.00 Seurahuone Helsingissä, aikaisemmin on edustajistossa 20 kpl edustajia, nyt edustajien lukumäärä 25 jäsentä. Uusien sääntöjen mukaan viisi jäsenyhdistystä sai uuden edustajan edustajistoon, Kirkonpalvelijat sai myös lisäjäsenen. Lisäksi uusissa säännöissä määrätään, että kullakin edustajiston jäsenellä on kaksi varajäsentä aiemman yhden varajäsenen sijasta. Näin varmistetaan, että kaikilla jäsenyhdistyksillä olisi aina riittävä määrä edustajia kokouksessa. Kokouksessa käsiteltiin, mm liittomme toimintasuunnitelma, talousarvio ja päätetään jäsenmaksut seuraavalle vuodelle, eli varsinainen jäsen, jäsenmaksu on edelleen 1,3 % ennakonpidätyksenalaisesta tulosta, eläkeläisjäsen on 40 €/vuosi, kannatusjäsen on 50€/vuosi.

Evankelis-luterilaisen kirkon yleisen virka- ja työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31.3.2020. Neuvottelut uusista virka- ja työehtosopimuksista käydään loppusyksyn 2019 ja alkukevään 2020 aikana. Edustajisto antoi hallitukselle valtuudet hyväksyä eri neuvottelualojen sopimustavoitteet, sekä Evankelis- luterilaisen kirkon yleinen virkatyöehtosopimuksen kevään 2020 liittokierroksella. Eipä oikeastaan edustajistossa ollut mitään vaikeita päätöksiä.

Monissa seurakunnissa tapahtuu muutoksia keskusrekisterin johdosta, Seinäjoki on yksi niistä monista. Useassa seurakunnassa on jouduttu käymään ns YT neuvottelut keskusrekisterin johdosta. Kirkkoherranvirastot lakkaavat monesta seurakunnasta.

Muutoksia tulee myös suorituslisän johdosta, joka korvaa KirVESTES:n Havaa koskevat määräykset. Suorituslisä astuu voimaan 1.1.2020. Suorituslisäjärjestelmän piiriin kuuluu kaikki yleisessä palkkausjärjestelmässä olevat viranhaltijat ja kuukausipalkkaiset työntekijät, joiden sopimus on yli 4kk. Se on euromääräinen ja suorituslisän maksaminen perustuu viranhaltijan/työntekijän työsuorituksen arviointiin. Seurakunnat, joilla Hava käytössä, niin sitä maksetaan 31.12.2019 saakka, ja suorituslisää aletaan maksaa 1.1.2020 alkaen. Tietenkin edellyttäen, että kehityskeskustelut on käyty, työsuorituksen arviointi tehty, ja tehty tavoitteet seuraavalle arviointijaksolle, koska uusi arviointijakso alkaa.

Mistä, ja milloin joulu alkaa, alkaako se adventista vai siitä, kun kaupoissa ja radiossa rupeavat joululaulut soimaan ja seurakunnissa joulujuhlia järjestetään, kirkkoihin ja muihin tiloihin pyydetään tekokuusia (oikeat kuuset laitetaan myöhemmin). Lakeuden Ristiin pystytettiin taas kerran 4 metriä korkea tekokuusi, Marraskuun lopulla! Miksi joulun valmistelut aloitetaan varhaisemmin vuosi vuodelta.

Kauneimmat joululaulut tilaisuudet lähempänä joulua saa edelleen suuret ihmismassat liikkeelle, eli tavalliset ihmiset, jotka ei käy muuten kirkonpenkkiä kuluttamassa, niin käyvät laulamassa tai kuuntelemassa joululauluja, hyvä niin.

Itselle on kaksi erityisen tärkeää työpäivää talvelle, toinen Itsenäisyyspäivä, ja toinen Jouluaatto, molempiin päiviin hoidan sankarihaudoille äänentoiston, siellä on hartaushetket. Jouluaaton työpäivä on merkittävä, sytytän kaikille sankarivainajille kynttilän kiven eteen. Näen tosi paljon tuttuja ihmisiä päivän aikana, kun kansainvaellus omaisten haudoille lisääntyy vuosi vuodelta. Nämä työpäivät on tullut hoidettua noin 30 kertaa. Jouluaattona hartaus on klo 16, ja sen jälkeen kerään äänentoistolaitteet pois, ja vielä kierros hautausmaalla ihaillen kynttilämerta.

Toivotan teille kaikille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Harri Kosola
Kirkonpalvelijat ry
puheenjohtaja

Mari Antila.

Mari Antila
Kirkonpalvelijat ry
puheenjohtaja

2023-